Uw zoekacties: Archief van de Angela Stichting te Zwammerdam, voorheen Joha...
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Over de Angela Stichting
De instellingen
Historie
110.2.39 Archief van de Angela Stichting te Zwammerdam, voorheen Johannes Stichting te Nieuwveen, 1901-2003
Inleiding
Over de Angela Stichting
Historie
De congregatie van de zusters Ursulinen begon in 1929 vanuit Bergen een internaat in Den Haag voor schoolgaande zwakzinnige kinderen en voogdijkinderen: Huize Angela. In 1934 stichtten de zusters in Nieuwveen een inrichting voor zwakzinnigen: Huize Ursula. Bij deze inrichting ontstond later een school: de Ursula-school, vanaf 1979 de Viergangschool.
In 1963 werd Huize Angela ondergebracht in een stichting: de Angelastichting. Vanaf 1988 zou deze naam geschreven worden als Angela Stichting. De Angelastichting zetelde aanvankelijk in Den Haag. Haar doelstellingen werden in de loop der jaren steeds ruimer geformuleerd, zodat ook Huize Ursula daarin paste. Vanaf 1970 opereerde de stichting vanuit Nieuwveen.
In 1990 werd uit initiatieven van onder andere de Angela Stichting opgericht de Stichting Schievaart te Schiedam, die kleinschalige woonvoorzieningen voor verstandelijk gehandicapten ging exploiteren in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.
In 1992 fuseerde de Angela Stichting met de Stichting Lidwinahuis te Leiden, een instelling voor de opvoeding van licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen.
In 1993 werden Huize Ursula en de Viergangschool ieder ondergebracht in een stichting, en gingen Huize Angela en het Lidwinahuis samen verder onder de naam Cunera-Stichting.
De vier stichtingen Ursula, Cunera, Schievaart en Viergangschool waren vanaf 1993 als exploitatiestichtingen ondergeschikt aan de in dat jaar opgerichte overkoepelende Angela Stichting nieuwe stijl.
In 1996 trad de rooms-katholieke Angela Stichting in overleg over samenwerking met de protestants-christelijke Johannes Stichting te Woerden, die vanaf 1997 eveneens een holding was van diverse exploitatiestichtingen.
Fusie en opheffing
Verantwoording van de inventaris
Inventaris
Kenmerken
Omvang:
20,00
Soort toegang:
inventaris (2004)
Auteur:
Thilde van der Heijden en Wilma Koolen, Archiefburo Voorzee, Waalwijk
Openbaarheid:
ja
Notabene:
Stukken uit de periode van voor 1963 zijn summier aanwezig
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS