Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Boskoop, (1810) 1811 - 1928
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Het grondgebied
180.1.02 Archief van het gemeentebestuur van Boskoop, (1810) 1811 - 1928
Inleiding
Het grondgebied
In 1832 was de gemeente Boskoop 581 bunders, 1 roede en 65 ellen groot. In 1867 was dat 649 bunders. Deze stijging is te verklaren door het feit dat de gemeente Zuidwijk bestaande uit 67 bunders, 76 roeden en 39 ellen per 1 januari 1846 werd opgeheven en bij Boskoop gevoegd werd.
Op 1 juli 1895 vond een grenswijziging plaats met de gemeente Waddinxveen. Dit geschiedde naar aanleiding van een verzoek van J. Nieuwesteeg en 69 andere bewoners van Blok Snijdelwijk, gemeente Waddinxveen, om Blok Snijdelwijk bij Boskoop te voegen. De grens van de gemeente Boskoop verschoof vanaf het midden van de Gouwe in westelijke richting tot de Noordeindschen weg.
In 1915 werd door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een poging gedaan de polders Rijneveld en Nesse onder de gemeente Alphen aan den Rijn bij Boskoop te voegen. Vanuit Alphen aan den Rijn kwam tegen dit voorstel veel verzet waardoor besloten werd de zaak voorlopig te laten rusten. Ook de oorlogsomstandigheden speelden hierin een rol.
Een tweede poging tot uitbreiding van de gemeente Boskoop werd in de jaren 1920 – 1921 en 1930 – 1931 gedaan. Deze ging uit van de gemeenteraad van Boskoop onder leiding van burgemeester Colijn en de wethouders E. Guldemond en J. van Gelder. Zij stelde een groot Boskoop voor. Vanwege het felle verzet van de gemeenten Hazerswoude en Alphen aan den Rijn ging de grenswijziging niet door.
Een derde poging had uiteindelijk wel succes. De wet van 22 oktober 1963 bepaalde dat gedeelten van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hazerswoude, Reeuwijk, Waddinxveen en Zwammerdam bij Boskoop werden gevoegd. Concreet betekende dit de overgang van de polders Nesse en Rijneveld van de gemeente Alphen aan den Rijn, Spoelwijk en een gedeelte van de polder Reeuwijk onder de naam “de Wijk” van de gemeente Zwammerdam, het zuidelijk gedeelte van de Oostzijderweg (Roemer) van Hazerswoude en een stukje bij het kruispunt Zijde-Noordeinde (Puttekade) (Hogeveenseweg-Oostzijderweg (Roemer)).
Het gevolg van deze herindeling was dat het grondgebied van de gemeente Boskoop groeide van 827 hectare in 1961 tot 1.645 hectare.
Er volgde nog een grenscorrectie. Per 1 januari 1991 werden gedeelten van de gemeenten Reeuwijk, Hazerwoude en Waddinxveen bij de gemeente gevoegd. Het verlengde van de Wijkdijk werd aan Boskoop onttrokken en aan de gemeente Reeuwijk toegevoegd. Boskoop verloor dus twee hectare land bij deze grenswijziging.
Bevolking
Het gemeentebestuur
Lotgevallen van het archief
Verantwoording inventarisatie
Inventaris
Kenmerken
Omvang:
26,5
Soort toegang:
Inventaris
Auteur:
A.C.L. van Noort, 2000 en F. de Wilde, 2013
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS