Uw zoekacties: Archief van de Gereformeerde kerk van Boskoop, 1849 - 1987
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Geschiedenis
180.2.12 Archief van de Gereformeerde kerk van Boskoop, 1849 - 1987
Inleiding
Geschiedenis
Degenen die het met de gang van zaken in de Nederlandse Hervormde Kerk niet eens waren, begonnen zich in 1834 van deze kerk af te scheiden. In Boskoop begon men bijeeen te komen in gezelschappen. Ook waren er mannnen die naar de in 1835 gestichte Christelijk Afgescheiden Gereformeerde Gemeente te Bodegraven gingen. 's Winters gingen alleen de mannen daar te voet heen. In de minder koude maanden gingen ook vrouwen en kinderen mee, gezeten in een schuit,
die getrokken werd door de mannen. Onderweg werd men echter dikwijls bekogeld met stenen. Daarom ging men er steeds meer toe over om te vergaderen in het huis van Adrianus van Leeuwen, in Reijerskoop. Ook De Cock uit Ulrum moet hier in 1840 gepreekt hebben. Waarschijnlijk door toedoen van zijn zoon en weduwnaar Maarten ging Evert Guuldemont, hoewel zelf geen lidmaat, z'n huis aan de Dorpsstraat WZ 16 ter beschikking stellen voor samenkomsten, waardoor hij veel schade ondervond.
Op 15 oktober 1849 werden in een door de ouderling K. van Wijk van de kerk van Bodegraven in het huis van E. Guldemond voorgezeten vergadering 2 ouderlingen en 2 diakenen gekozen. De kerk werd officieel gesticht en de ambtsdragers bevestigd op 23 oktober van dat jaar.
Kenmerken
Soort toegang:
Inventaris
Omvang:
9.8 meter
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS