Uw zoekacties: Archief van de gemeente Boskoop, 1929-2000
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Inleiding
Grondgebied
In 1915 werd door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een poging gedaan de polders Rijneveld en Nesse onder de gemeente Alphen aan den Rijn bij Boskoop te voegen. Door het verzet van de gemeente Alphen aan den Rijn ging dit niet door. In de jaren 1920-1921 en 1930-1931 werd er nog een poging ondernomen om de gemeente Alphen aan den Rijn bij Boskoop te krijgen. Ook nu kwam er veel verzet zodat de herindeling niet doorging. Pas in 1963 werden gedeelten van de gemeente Alphen aan den Rijn, Hazerswoude, Reeuwijk,
Waddinxveen en Zwammerdam bij Boskoop gevoegd. Het gevolg van deze herindeling was dat het grondgebied van de gemeente Boskoop groeide van 827 hectare tot 1.645 hectare.
In 2014 kwam bij volgende herindeling Boskoop bij Alphen aan den Rijn.

Lotgevallen van het archief
Door de afbraak van het oude gemeentehuis in verband met de verbreding van de Gouwe moest er een nieuw gemeentehuis komen en in 1927 werd aan de gemeentearchitect D.L. Landman de opdracht verstrekt een ontwerp te maken voor een nieuw gemeentehuis op een voormalige sportterrein. In 1929 werd het gemeentehuis officieel in gebruik genomen. Hier werd een ruim brandvrij archiefvertrek in gebruik genomen (gedeeltelijk onder de grond) wat in eerste instantie door de inspecteur van de gemeente en waterschaparchieven werd afgekeurd. Na wat aanpassingen kon deze ruimte toch gebruikt worden als archiefbewaarplaats. (Zie de inleiding bij de inventaris van het archief van de gemeente Boskoop (1810) 1811-1928).
In 1984 werd deze archiefbewaarplaats afgekeurd. Zo was er aan de verwarmingsbuis een aftapkraan bevestigd en was de doorvoering van de verwarmingsbuis niet brandvrij en waterdicht.
Pas in 1993 werd bij de uitbreiding van het gemeentehuis een nieuw archiefbewaarplaats gebouwd die aan alle wettelijke eisen voldeed.
Het archiefblok 1929-2000 werd hier bewaard totdat het in 2015 werd overgedragen aan het Streekarchief Rijnlands Midden (Alphen aan den Rijn).Verantwoording van de inventaris
In de voorgaande inventarissen werd al iets gezegd over de inventarisatie van de archieven van de gemeente Boskoop.
In 1912 werd het seriestelsel door het rubriekenstelsel vervangen. De stukken werden vanaf dat jaar alfabetisch op onderwerp geordend. In 1929 werd het registratuurstelsel ingevoerd. De stukken werden in dossiers volgens de code van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geordend. Deze ordening wordt nog steeds toegepast. Het archiefblok 1929-2000 werd door L. Dubbelaar bewerkt.
In 2014 kwam doorde gemeentelijke herindeling de gemeente Boskoop bij de gemeente Alphen aan den Rijn waardoor in 2015 de archieven werden overgedragen.
Het archiefblok 1929-2000 werd in 2016 op onderdelen herzien door M. Wansbeek-Zijbrands.
De beschrijvingen werden aangepast, voorzien van jaartallen en in de juiste rubrieken geplaatst, opnieuw genummerd en verpakt.
Na de overdracht bleek dat de notulen van de besloten raadsvergaderingen, 1923-1994 niet aanwezig waren. Zij zijn wel beschreven onder de de inventarisnummers 149 en 150.
Alle inventarisnummers zijn verpakt in omslagen, dit is verder niet in de beschrijvingen vermeld.
De stukken zijn in rubrieken geplaatst en binnen de rubrieken op jaartal.

Er zijn geen stukken vernietigd.
Inventaris van het archief van de gemeente Boskoop
Stukken van algemene aard
180.1.16 Archief van de gemeente Boskoop, 1929-2000
Inventaris van het archief van de gemeente Boskoop
Stukken van algemene aard
Kenmerken
Soort toegang:
Inventaris
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS