Uw zoekacties: Archief van de Gereformeerde Kerk te Koudekerk aan den Rijn ...
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
-
In 1886 brak in de Nederlandse Hervormde Kerk een conflict uit dat de naam Doleantie kreeg. De oorzaak van dit conflict was de richtingenstrijd die reeds jaren woedde binnen deze kerk.
De richting van de rechtzinnigen, stuurde aan op een verbreking van de band met de bestuurlijke organisatie. Deze organisatie was gebaseerd op het in 1816 door Koning Willem I opgelegde "Algemeen reglement voor het bestuur der Hervormde kerk in het Koninkrijk der Nederlanden" en deed niets om de leer der moderne te verhinderen. Uiteindelijk kwam het binnen de kerk tot een breuk. Onder leiding van de Amsterdamse ouderling dr. Abraham Kuyper werd dit "synodale juk" afgeworpen. In snel tempo volgden andere gemeenten dit voorbeeld. De Koudekerkse kerkenraad volgden in 1887. In het jubileumboek "Als stenen konden spreken" wordt dit uitvoerig beschreven.

Verantwoording van de inventarisatie
Het archief werd in 2016 overgedragen aan het Streekarchief Rijnlands Midden te Alphen aan den Rijn en in 2017 geínventariseerd door M. Wansbeek-Zijbrands.
De inventaris is onderverdeeld in stukken van algemene aard en stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen. Onder de stukken van algemene aard treft men de notulen en de correspondentie aan. Onder de stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen zijn de stukken betreffende het beleid, de financiën, eigendom, registratie van doop en lidmaatschap en de verenigingen aan.
Binnen de rubrieken zijn de stukken chronologisch geordend.
Er zijn geen stukken vernietigd.
Kenmerken
Soort toegang:
Plaatsingslijst
Auteur:
P.L. Bosecke-Taverne
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS