NB: op de website zijn bouwdossiers tot 2000 op te vragen (in sommige gevallen ook van na 2000). Dossiers daterend van 2000 t/m 2015 zijn in een extern programma beschikbaar en kunnen per mail worden opgevraagd. Bouwdossiers van na 2015 zijn in de meeste gevallen nog niet overgedragen aan het gemeentearchief. Deze dossiers kunt u opvragen bij de afdeling Publiekdienstverlening.

Bouwtekeningen zijn veel geraadpleegde archiefstukken in het gemeentearchief. De termen bouwdossiers, bouwtekeningen en bouwvergunningen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Het zijn echter geen synoniemen. Bouwtekeningen en bouwvergunningen vormen onderdelen van een bouwdossier. Daarnaast bevat het bouwdossier (in beheer bij het gemeentearchief en na aanvrage daar ter inzage) ook de goedkeuring van de Burgemeester en Wethouders. De meest recente bouwdossiers zijn nog in beheer bij de gemeente (in het nieuwe stadhuis), en op te vragen via de afdeling Publieksdienstverlening. Vaak komen klanten vragen om een bouwtekening. Daarvoor vraagt u dan het hele bouwdossier bij ons op. Nadat het dossier voor de inzage vanuit het externe depot naar de studiezaal van het gemeentearchief is gebracht, zoekt u daarin de tekening die u nodig heeft.


Uitleg over zoeken naar bouwdossiers:

 
Om een bouwvergunning aan te vragen, heeft u het toegangsnummer van het archief en het inventarisnummer van het stuk nodig. Die gegevens kunt u op onze website vinden door te zoeken op plaats, straat en huisnummer. (NB Alphen aan den Rijn bestaat als gemeente sinds 1918.) Heeft u het juiste bouwdossier gevonden, dan kunt u het stuk aanvragen. Mail tijdig het benodigde toegangsnummer en inventarisnummer tijdig aan ons door (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of maak gebruik van de reactieknop.


Uitleg over het aanvragen van bouwdossiers
 

Let op: de bouwdossiers (met bijbehorende vergunning en tekeningen) zijn niet digitaal in te zien via onze website. Op de website kunt u de aanvraaggegevens voor bouwdossiers zoeken en, indien aanwezig in ons externe depot, ze aanvragen voor raadpleging in de studiezaal.

 

Overzicht van bouwdossiers bij het Gemeentearchief

NB gemeenten waren vroeger niet verplicht om bouwdossiers te bewaren. Het gevolg daarvan is dat er vrijwel geen dossiers van vóór 1900 bewaard zijn. Hieronder volgt een overzicht per (voormalige) gemeente van de perioden waarin bouwvergunningen bij het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn aanwezig zijn:

  • Aarlanderveen: periode 1902 - 1917
  • Alphen: periode 1902 - 1917
  • Alphen aan den Rijn: periode 1918 - 1993
  • Benthuizen: periode 1910 - 1990
  • Boskoop: periode 1903 - 1991
  • Hazerswoude: periode 1922 - 1990
  • Koudekerk aan den Rijn: periode 1906 - 1990
  • Oudshoorn: periode 1902 - 1917
  • Zwammerdam: periode 1902 - 1964

Let op: De latere bouwtekeningen van de gemeenten zijn via de afdeling Publieksdienstverlening en DIV van de gemeente in het nieuwe stadhuis te raadplegen. Mail hiervoor naar GDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Bouwtekeningen scannen

Bouwtekeningen kunnen voor u gescand worden, maar het is voor ons helaas niet mogelijk om op basis van een informatieverzoek per e-mail of telefoon bouwtekeningen te scannen. Bouwdossiers zijn soms zeer omvangrijk. Om te bepalen van welke tekeningen u een scan wilt, zult u zelf de bouwtekeningen in de studiezaal moeten raadplegen. Voor het scannen van bouwtekeningen worden kosten gerekend.

 

Fouten doorgeven

In de studiezaal horen wij soms van bezoekers dat een bouwtekening niet bij het aangegeven adres hoort. Dit komt omdat straten of delen daarvan in het verleden vernummerd kunnen zijn. Ook zijn in het bouwdossier niet altijd de straatnaam en het huisnummer aangegeven. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd de juiste gegevens te achterhalen. Klopt er toch iets niet, dan horen wij het graag van u. U kunt eventuele fouten doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..