Bouwtekeningen zijn veel geraadpleegde archiefstukken in het gemeentearchief. De termen bouwdossiers, bouwtekeningen en bouwvergunningen worden nogal eens door elkaar heen gebruikt. Het zijn echter geen synoniemen. Bouwtekeningen en bouwvergunningen zijn onderdeel van een bouwdossier. Daarnaast bevat het dossier (bij het gemeentearchief) ook de goedkeuring van de Burgemeester en Wethouders. De meest recente bouwdossiers zijn nog in beheer bij de gemeente. In de meeste gevallen komen klanten vragen om een bouwtekening. Daarvoor vraagt u een bouwdossier op.


Uitleg over zoeken naar bouwdossiers

 
Om een bouwvergunning aan te vragen, heeft u het inventarisnummer van het stuk en het toegangsnummer van het archief nodig. Die gegevens kunt u op onze website vinden. Heeft u het juiste bouwdossier gevonden, dan kunt u het stuk aanvragen.


Uitleg over het aanvragen van bouwdossiers
 

Let op: de bouwdossiers (met bijbehorende vergunning en tekeningen) zijn niet digitaal in te zien via onze website. Op de website kunt u bouwdossiers zoeken en, indien aanwezig, aanvragen voor raadpleging in de studiezaal.

 

Overzicht van bouwvergunningen bij het Gemeentearchief

Gemeenten waren vroeger niet verplicht om bouwdossiers te bewaren. Het gevolg daarvan is dat er vrijwel geen tekeningen van vóór 1900 bewaard zijn. Hieronder volgt een overzicht per (voormalige) gemeente van de perioden waarin bouwvergunningen bij het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn aanwezig zijn:

  • Aarlanderveen: periode 1902 - 1917
  • Alphen: periode 1902 - 1917
  • Alphen aan den Rijn: periode 1918 - 1993
  • Benthuizen: periode 1910 - 1990
  • Boskoop: periode 1903 - 1991
  • Hazerswoude: periode 1922 - 1990
  • Koudekerk aan den Rijn: periode 1906 - 1990
  • Oudshoorn: periode 1902 - 1917
  • Zwammerdam: periode 1902 - 1964

Let op: De latere bouwtekeningen van de gemeenten zijn via de afdeling bouw- en woningtoezicht of de afdeling interne zaken / facilitaire zaken van de gemeente te raadplegen.

 

Bouwtekeningen scannen

Bouwtekeningen kunnen voor u gescand worden, maar het is voor ons helaas niet mogelijk om op basis van een informatieverzoek per e-mail of telefoon bouwtekeningen te scannen. Bouwdossiers zijn soms zeer omvangrijk. Om te bepalen van welke tekeningen u een scan wilt, zult u zelf de bouwtekeningen in de studiezaal moeten raadplegen. Voor het scannen van bouwtekeningen worden kosten gerekend.

 

Fouten doorgeven

In de studiezaal horen wij soms van bezoekers dat een bouwtekening niet bij het aangegeven adres hoort. Dit komt omdat straten of delen daarvan in het verleden vernummerd kunnen zijn. Ook zijn in het bouwdossier niet altijd de straatnaam en het huisnummer aangegeven. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd de juiste gegevens te achterhalen. Klopt er toch iets niet, dan horen wij het graag van u. U kunt eventuele fouten doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..