1. Op de hoofdpagina (Home) klikt u op het icoon Archieven (I)

 

 

2. Vervolgens klikt u op Archievenoverzicht (II)

NB Op de onderstaande voorbeeldafbeeldingen is de naam Streekarchief Rijnlands Midden nog niet gewijzigd in Gemeentearchief Alphen aan den Rijn.

 


 

 

3. Het scherm met het archievenoverzicht opent. U kunt nu twee dingen doen. U kunt met zoektermen het archievenoverzicht doorzoeken of u kunt door het hiërarchisch weergegeven archievenoverzicht bladeren. Als u ervoor kiest zoektermen te gebruiken dan klikt u op de pijltje naast het zoekvak (III).

NB Als u door het archievenoverzicht wilt bladeren kunt u verdergaan bij stap 7.

 

 

4. Het zoekmenu opent. U kunt vrij zoeken op woorden (in Zoek), op inventarisnummer (in Inventarisnummer) en jaartallen (in Periode), of op een combinatie van deze zoektermen. Als u de gewenste zoektermen hebt ingevuld klikt op Zoek (IV).

 

 

 

5. Stel dat u zoekt op sociale dienst. U vindt dan treffers in Regio (V) en Alphen aan den Rijn (VI). U herkent de treffers doordat ze vetgedrukt zijn. Om bij het resultaat uit te komen kiest u een van de twee (in dit geval Regio) en klikt u op het plus-teken ernaast.

 

 

NB Als u op een min-teken klikt, klapt het niveau weer in.

 

6. Het overzicht klapt een niveau verder open. Herhaal deze stappen totdat u bij uw resultaat uitkomt. Uw resultaat wordt uitgelicht in een gele kleur. In het voorbeeld klikt u na Regio op Overheid en dan ziet u uw resultaat uitgelicht (VII)

NB Stap 7 gaat over bladeren in het archievenoverzicht. Vanaf stap 8 gebruiken we een ander voorbeeld, namelijk het Archief van Alphen aan den Rijn. De stappen zijn echter identiek.

 

 

7. Als u ervoor kiest om door het archievenoverzicht te bladeren, dan klikt u op de plus-tekens om de onderliggende niveaus open te klappen. In het volgende voorbeeld gaan we op zoek naar het Archief van de gemeente Alphen aan den Rijn, 1918-1937. Om daar te komen klikken we achtereenvolgens op de plus-tekens bij Alphen aan den Rijn (vanaf 1918) (VIII), Gemeente (IX) en tot slot op Archief van de gemeente Alphen aan den Rijn, 1918-1937 (X).

 

 

8. Een nieuw venster opent met kenmerken over het geselecteerde archief. Hier klikt u op Inventaris (XI).

 

 

9. Het venster met de Inventaris opent. U kunt de inventaris doorzoeken door op de plus-tekens te klikken (op dezelfde wijze als bij het archievenoverzicht doorbladeren in stap 7).

 

 

10. Als u vervolgens bij een archiefstuk uitkomt die u zou willen bekijken dan heeft u nu voldoende gegevens om het stuk aan te vragen (zie Archiefstukken aanvragen). Daarvoor heeft u namelijk een toegangsnummer (archiefcode), inventarisnummer en eventueel de bijbehorende titels nodig.

NB Als er een digitale scan van het archiefstuk aanwezig is, dan zult u die hier ook zien. Die kunt u vervolgens openen in een image viewer (zie ook de uitleg over Foto's zoeken en bekijken)