1. Op de hoofdpagina klikt u op het icoon voor Kranten (I).

 

2. Een nieuw venster opent met de collectie kranten. Een paar mogelijkheden. U kunt de volgorde van de resultaten sorteren (II) op datum en laatste wijziging, gecombineerd met een aflopende of oplopende sortering. U kunt de weergave van de resultaten aanpassen (III) in een detailweergave (zoals in de afbeelding hieronder), een galerieweergave (waarbij er een grid met alleen plaatjes wordt getoond), en een tabelweergave (waarbij een lijst met resultaten zonder plaatjes wordt getoond). Tot slot kunt u de resultaten verfijnen aan de hand van een aantal filters (IV), zoals de naam van de krant en het jaartal van uitgave. U kunt ook simpel door de resultaten bladeren door de paginaknoppen (onder de sorteerbalk) te gebruiken.

! Niet alle jaartallen worden weergegeven. Als u op meer klikt bij het filter Jaar (IV) ziet u meer jaartallen verschijnen.

 

In het voorbeeld gaat u zoeken naar resultaten. U klikt op het driehoekje naast het zoekvak (V).

 

 

3. Het zoekmenu opent. U wilt bijvoorbeeld weten wat er over Prins Bernhard in de kranten is geschreven. Daarvoor typt u 'prins bernhard' in het zoek veld (VI) en vervolgens klikt u op Zoek (VII).

 

 

 

4. U krijgt een lijst met resultaten te zien. De treffers voor Prins Bernhard worden geel uitgelicht in een blokje in de afbeelding van de krant weergegeven. Daarnaast ziet u ook zinsneden naast de afbeeldingen met treffers voor Prins Bernhard. U besluit de resultaten te beperken door te verfijnen op het jaartal 1939. U klikt op het filter 1939 (VIII) aan de rechterkant van de pagina.

 

 

5. Een nieuw venster opent waarbij het gekozen filter 1939 zichtbaar is aan de rechterkant van de pagina (IX). Verder verfijnen heeft geen zin, want alle resultaten uit 1939 komen uit De Rijnbode. U besluit het bovenste resultaat eens nader te bekijken door erop te klikken (X).

 

 

6. De image viewer opent. De treffer voor de zoekterm, in uw geval Prins Bernhard, wordt uitgelicht in een gele kleur (XI) Als er meerdere pagina's zijn waar de treffer voorkomt, ziet u dat in de thumbnails aan de linkerzijde van de pagina (XII). U kunt naar een andere pagina gaan door op een van deze thumbnails te klikken. U heeft verscheidene opties om het beeld aan te passen. Dat doet u met de knoppen onderaan het scherm (XIII).

 

 

 

 

 

 

Met het plus- en min-teken kunt u het beeld vergoten en verkleinen. Als het beeld groot is en niet geheel op uw scherm past dan kunt u navigeren met de cursorknoppen (naast de zoomfunctie + en -). Daarnaast kunt u het beeld roteren en filters toepassen. De belangrijkste knop voor veel onderzoekers is de selectieknop (XIV). Hiermee kunt u een uitsnede van de pagina maken en deze vervolgens opslaan of printen.

 

U wilt een uitsnede van de foto met onderschrift maken. U klikt op de selectieknop (XIV).

 

 

7. Er verschijnt een selectietool in beeld. Als u in het midden van het selectievak op het kruis met pijlen gaat staan met de cursor en de linkermuisknop ingedrukt houdt, dan kunt u dit selectievak verslepen. U kunt het selectievak ook groter/kleiner maken door op een van de zwarte vierkantjes aan de rand van het selectievak te gaan staan. De cursor verandert in een pijltje die de richting van de vergroting aangeeft. Als u hierop klikt en de linkermuisknop vasthoudt dan kunt u het vak vergroten. (U kun het overigens ook verkleinen door in tegengestelde richting te bewegen). Op deze wijze kunt u het vak verplaatsen en vergroten/verkleinen totdat u de de gewenste uitsnede hebt. Vervolgens kun u deze uitsnede openen, opslaan of printen. Als u op open klikt dan wordt de uitsnede als JPG-afbeelding geopend in een nieuw venster in uw browser. Als u op opslaan klikt dan start een download van de uitsnede als JPG-afbeelding (afhankelijk van uw instellingen komt deze zeer waarschijnlijk in uw downloads folder terecht). Als u op print klikt dan start een printervenster waar u de instellingen kunt aanpassen om de afbeelding vervolgens naar uw printer te sturen. 

 

8. Er zijn nog twee opties in de image viewer die voor u wellicht interessant kunnen zijn. Met het kruis (zie afbeelding hieronder) kunt u de afbeelding sluiten, maar blijft de image viewer geopend. U kunt het beeld weer openen door (aan de linkerkant op het image icoon te klikken) Met het symbool ernaast kunt u de inhoud van een krantenpagina (of document) openen als tekstbestand. Dit is de OCR die gegenereerd is toen de kranten werden gedigitaliseerd. Ze zijn zeker niet foutloos, maar het maakt de kranten wel een stuk toegankelijker doordat we op inhoud kunnen zoeken. Tot slot zie u een soort opsommingsteken. Hieronder staan beschrijvingsgegevens van de krantenpagina. Bij het gemeentearchief gaat het hier om naam van de krant, datum, jaar, en pagina. Bij foto's kan hier een uitgebreidere fotobeschrijving staan.

 

 

9. Als u de image viewer wilt afsluiten om terug te keren naar de resultaten klikt u op het kruisje helemaal rechtsbovenaan het scherm (boven de hiervoor getoonde symbolen).