U kunt van archiefstukken scans en fotokopieën laten maken. Ze worden altijd door een studiezaalmedewerker gemaakt. Kopieën op A4 of A3-formaat kunnen direct voor u worden gemaakt. Bij drukte, grote hoeveelheden of het niet beschikbaar zijn van assistentie in de studiezaal, kan het voorkomen dat de kopieën pas 's middags of de volgende dag gemaakt (en afgehaald) kunnen worden.

  • Het is toegestaan om in de studiezaal (zonder flits) zelf foto's van archiefstukken te maken. Zie hiervoor ons bezoekersregelement.
  • Voor het maken van fotokopieën en digitale scans worden kosten gerekend (zie het tarievenoverzicht). 

In veel gevallen zult u eerst archiefstukken moeten raadplegen alvorens u weet van welke stukken u een fotokopie of scan wilt. Als u exact weet wat u nodig heeft, bijvoorbeeld een specifieke geboorteakte, dan kunt u ook een bestelling per mail doen. Stuur daarvoor een e-mail met daarin de toegangsnummer en het inventarisnummer, alsmede de naam van de persoon en een datum (van geboorte, overlijden, etc.). In principe doet het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn geen uitgebreid archiefonderzoek in opdracht. Voor inlichtingen kunt altijd contact met ons opnemen. Als we voor de beantwoording van uw vraag in enige mate onderzoek moeten verrichten dan zijn daar kosten aan verbonden (zie tarieven).

 

Bouwtekeningen

  • Van bouwtekeningen vóór 1900 kunnen geen fotokopieën gemaakt worden, vanwege de kwetsbaarheid van deze stukken. Het is wel mogelijk om van deze tekeningen digitale opnames te bestellen, of om zelf met uw (digitale) camera opnames te maken zonder flits.
  • Bouwtekeningen op groot formaat (groter dan A3) worden uitsluitend gescand en niet in delen gekopieerd of gescand.


Omdat de inhoud van bouwdossiers nogal uiteen kan lopen, kunnen kopieën van bouwtekeningen uit de bouwdossiers niet telefonisch of schriftelijk worden besteld. Het is voor u en voor ons makkelijker als u zelf de inhoud van het dossier komt bekijken en aangeeft welke kopieën u nodig heeft. In de studiezaal geeft u bij de studiezaalmedewerker aan van welke tekeningen u een digitale scan wilt. De tekeningen worden z.s.m., maar in ieder geval binnen drie werkdagen, via WeTransfer verzonden.