Het gemeentearchief, opgericht op 1 januari 2017 en ontstaan uit de voormalige gemeenschappelijke regeling Streekarchief Rijnlands Midden, beheert de archieven van Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Boskoop, Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, en Zwammerdam. Het gemeentearchief is momenteel gevestigd in het souterrain van het Oude Raadhuis, Burgemeester Visserpark. Daar bevindt zich tevens de studiezaal, waar archiefstukken kunnen worden geraadpleegd. De archieven zijn opgeborgen in het Gouwedepot, een archiefdepot in Moordrecht.

Missie

Wij zorgen voor het toezicht, beheer en behoud van de archieven van de stad, dorpen en kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn. De archieven onder het beheer van het gemeentearchief worden op een publieksgerichte manier beschikbaar gesteld aan een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de gemeente Alphen aan den Rijn. Samen met anderen vertellen we het verhaal van de stad, de dorpen en kernen waardoor bewoners zich verbonden voelen met het gebied waar ze wonen. Onze dienstverlening is professioneel, open, behulpzaam en gericht op participatie en samenwerking. Het gemeentearchief wil, samen partners, een platform zijn waar we kennis en informatie over het verleden van Alphen aan den Rijn delen en verbinden.

Het gemeentearchief is nog jong, maar het verhaal van het archief niet.