Gemeentearchief en Bibliotheek geopend

Het gebouw aan de Aarkade 10, in het centrum van Alphen aan den Rijn, is zaterdag 26 september feestelijk geopend. In het gebouw zijn de Bibliotheek Rijn en Venen, het Gemeentearchief, de VVV, WerkVinden2.0, het Erfgoedcentrum en het Huis van Duurzaamheid te vinden.

Bibliotheek

Op de begane grond in het gebouw is de bibliotheek gevestigd. In de maand oktober is er van alles te doen om de nieuwe bibliotheek te ontdekken: van lezingen en tentoonstellingen tot workshops voor jong en oud. Vanwege de corona maatregelen moet er voor alle activiteiten vooraf een reservering worden gemaakt. Alle informatie van de bibliotheek is te vinden op: www.bibliotheekrijnenvenen.nl

Erfgoedcentrum en Gemeentearchief

De geschiedenis van Alphen aan den Rijn en omgeving is op de tweede verdieping te ontdekken. Daar zit  het Erfgoedcentrum Rijn en Venen. Erfgoedcentrum Rijn en Venen is een samenwerkingsverband tussen het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn en Bibliotheek Rijn en Venen. Op een inspirerende manier worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden. Het Erfgoedcentrum belicht thema’s uit de lokale geschiedenis met audio- en visuele presentaties, lezingen, cursussen en activiteiten. Ook is hier het uitleenbare deel van de regioboekencollectie van de Bibliotheek gehuisvest.

De depot-collecties van het Gemeentearchief kunnen op afspraak worden geraadpleegd voor onderzoek in de studiezaal. De studiezaal is elke dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 10:00-17:00 uur én elke tweede vrijdag van de maand van 18:30-21:00 uur. Een afspraak is te maken via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 0172-475771 (optie 4). 

Parkeren

Parkeren kan op de bovenste verdiepingen van het gebouw. De nieuwe parkeergarage is bereikbaar via de hoofdentree aan De Vest en heeft circa 330 parkeerplaatsen. Voetgangers kunnen 24 uur per dag via het trappenhuis (inclusief liften) aan de Aarkade de parkeergarage binnen lopen. Buiten de openingstijden is de inrijkaart nodig om de parkeergarage in te kunnen. Tijdens openingstijden van winkelcentrum de Aarhof kunt u via de liften vanuit de Aarhof de parkeergarage in. Ook is in het gebouw een fietsenstalling voor circa 300 fietsen. De Aarhof is direct via de nieuwe fietsenstalling bereikbaar. Meer informatie over de tarieven, openingstijden en service: https://alphenaandenrijn.parkeerservice.nl/parkeren-in-garages/parkeergarages-en-terreinen/

Vergroening

Het gebouw heeft een “groene gevel” gekregen en draagt zo bij aan de vergroening van het stadshart. De architect, Jos van Eldonk, van Architectenbureau Common Affairs vertelt over zijn inspiratie voor dit ontwerp, de functie van het gebouw voor de stad en de inpassing in de omgeving: https://youtu.be/AGXkYjAIliw.