Dit is het eerste artikel in een reeks artikelen dat op de website van het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn verschijnt. Elke week wordt aan de hand van een archiefstuk uit onze collectie een kort artikel gepubliceerd om te laten zien wat voor materiaal er in onze archieven te vinden is.


We trappen deze reeks af met een tweetal artikelen afkomstig uit de collectie J.W. van Zwieten. De heer Van Zwieten heeft onder meer een mooie verzameling van plakboeken met krantenknipsels, programma's en reglementen gecreëerd. In een van zijn plakboeken (inventarisnummer 146) zijn krantenknipsels te vinden over het Alphense themapark Archeon.

In deze artikelen wordt beschreven hoe met behulp van enthousiaste jonge vrijwilligers het park vorm kreeg. Jongeren van gemiddeld zestien à zeventien jaar met een grote passie voor geschiedenis besloten tijdens de zomervakantie de handen uit de mouwen te steken en hun steentje bij te dragen aan het bouwen van verschillende bezienswaardigheden in het park. Zo bouwden zij onder andere hutten en boerderijen uit de steentijd en de middeleeuwen. Mede dankzij hun bijdrage staat er vandaag de dag een fraai, historisch themapark (helaas niet meer zo groot als vroeger, maar toch) dat één van de vele redenen is geworden voor mensen om er een dagje op uit te trekken in Alphen aan den Rijn.