Elke week wordt aan de hand van een archiefstuk uit onze collectie een kort artikel gepubliceerd om te laten zien wat voor materiaal er in onze archieven te vinden is. Deze week staat in het teken van de motorboot Maria.

Het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn beschikt niet alleen over archieven van gemeentelijke diensten, maar ook over interessante particuliere collecties. Deze week hebben we gekozen voor een pagina uit het register van "schepen in bewerking" van de scheepswerf "De Vooruitgang". Het register is afkomstig uit het archief van de scheepswerven "De Vooruitgang" en "De Industrie" van de firma D. en Joh. Noot N.V. te Alphen aan den Rijn, 1899-1975.De scheepswerf werd in de buurt van de Gouwsluis opgericht rond 1851 door Philippus Boot en zou jarenlang een rol spelen in Alphen aan den Rijn. In de loop van de tweede helft van de vorige eeuw zou de achteruitgang in de scheepsbouw ook de firma Boot raken. In de jaren '70 was haar rol helaas volledig uitgespeeld, maar in onze archieven leeft zij altijd nog een beetje voort. 

Op de pagina van het register staat beschreven welke kosten er gemaakt werden voor de bouw en het onderhoud van één van de vaartuigen die gebouwd werden door de firma Boot. De motorboot Maria kostte in 1922 ongeveer 18.000 gulden.