Elke week wordt aan de hand van een archiefstuk uit onze collectie een kort artikel gepubliceerd om te laten zien wat voor materiaal er in onze archieven te vinden is. Deze week staat in het teken van de Brugweek in Boskoop in 1936.

Op 7 oktober 1936 werd in Boskoop de nieuwe hefbrug over de Gouwe in gebruik genomen. De hefbrug verving de oude draaibrug die door de verbreding van de doorvaart niet meer aan de eisen voldeed. Door ontwikkelingen in de scheepvaart werden schepen steeds groter en konden deze elkaar niet meer passeren. De vernieuwing van het centrum had ook tot gevolg dat grote delen van de oude bebouwing werden gesloopt en de wegen werden verbreed. Een tijdelijke noodbrug zorgde ervoor dat het verkeer tijdens de bouw van de nieuwe brug toch de overkant kon bereiken.

De opening van de hefbrug werd groots gevierd. De Boskoopse middenstand sloeg de handen ineen en organiseerde een winkelweek waarin zij hun etalages verlichtten. Het dorpscentrum werd versierd met groen van de verschillende kwekerijen. Voor winkeliers en ondernemers bood de verbeterde verkeerssituatie natuurlijk ook mogelijkheden om een grotere omzet te draaien. In het propagandablad dat ter ere van de winkelweek werd uitgegeven werd dan ook meermaals gesproken van een ‘nieuw Boskoop’.

Het propagandablad “De Brugweek” herinnert ons niet alleen aan de ingebruikname van de hefbrug, maar biedt ons ook een leuke blik op de verschillende winkels die Boskoop destijds rijk was.