Elke week wordt aan de hand van een archiefstuk uit onze collectie een kort artikel gepubliceerd om te laten zien wat voor materiaal er in onze archieven te vinden is. Deze week staat de traditionele paardenmarkt centraal.

De huidige jaarmarkt in Alphen aan den Rijn vindt haar oorsprong in de paardenmarkt die sinds 1894 jaarlijks georganiseerd werd. Op de derde woensdag van september kwamen honderden bezoekers, handelaren en kooplieden naar Alphen om handel te drijven en zich te vermaken. Handelaren overnachtten in hun woonwagens op de straatweg naar Gouwsluis.

 

De paardenmarkt strekte zich uit vanaf de Postbrug tot aan de Hervormde Kerk (nu de Adventskerk). Ter koop aangeboden werden ongeveer 400 tot 500 paarden, waarbij vooral jonge paarden goed verkocht werden. Toch vermeldden de kranten dat de handel traag verliep. Bij Hotel St. Joris, waar nu het Rijnplein is, waren onder andere een draaimolen en een oliebollenkraam te vinden. De afbeelding hieronder geeft een indruk van de situatie voor het toenmalige raadhuis en de Hervormde Kerk rond 1900-1910.

 

 

Zo’n groot evenement als de paardenmarkt bracht natuurlijk ook de nodige reuring met zich mee. In 1908 arresteerde de politie een valsemunter die in Hotel St. Joris met valse rijksdaalders probeerde te betalen. De man werd onder begeleiding van twee veldwachters per trein naar Den Haag gestuurd om zich daar bij de Officier van Justitie te melden. In 1909 zorgde een paard voor de verwonding van twee bezoekers. Het dier werd door een kar aangereden waardoor het op hol sloeg. Een zesjarig meisje raakte gewond aan haar been, maar gelukkig was er van een breuk geen sprake.