Elke week wordt aan de hand van een archiefstuk uit onze collectie een kort artikel gepubliceerd om te laten zien wat voor materiaal er in onze archieven te vinden is. Deze week nemen we u mee terug in de tijd naar koninklijk bezoek aan Alphen aan den Rijn in 1977.


In het dossier wordt duidelijk hoe de organisatie voor een dergelijk bezoek verloopt. Zo staat het programma voor deze dag tot in de puntjes beschreven. Een goede voorbereiding is namelijk van groot belang. Het oog voor detail blijkt wanneer beschreven wordt dat er een specifieke volgorde is bij het voorstellen van Alphenaren aan het koninklijk paar, dat er bij de koffie absoluut geen suikerzakjes, maar suikerklontjes moeten zijn en dat er viltrondjes onder de kopjes moeten tegen het rammelen.De pers diende zich ook aan een strak schema te houden. Onder begeleiding van de gemeentepolitie kon de perscolonne het bezoek van de prins en prinses bijwonen en vastleggen, maar dat laatste kon alleen op vastgestelde momenten. Het was niet de bedoeling dat het koninklijk paar continue werd lastiggevallen door de cameralui.

Een prachtig onderdeel van het dossier is de kaart van de verscheidene routes die prinses Beatrix en prins Claus gedurende hun bezoek hebben afgelegd. De dag wordt afgetrapt in het Burgemeester Visserpark, waarna de tour het echtpaar naar de omringende dorpen brengt. Na het bezoek aan het verenigingsgebouw van de N.H.-kerk in Zwammerdam en molen IV van de Stichting Molenviergang Aarlanderveen keert de colonne terug naar Alphen aan den Rijn. Een bezoek aan het relatief nieuwe winkelcentrum De Aarhof wordt gevolgd door een bezichtiging van het in aanbouw zijnde tweede deel van Ridderveld. Een appetijtelijke lunch in “De Bron” is de laatste activiteit van de dag: met een gevulde maag lieten de toekomstige koningin en haar echtgenoot Alphen aan den Rijn achter zich.