Elke week wordt aan de hand van een archiefstuk uit onze collectie een kort artikel gepubliceerd om te laten zien wat voor materiaal er in onze archieven te vinden is. Deze week een stukje over wereldpolitiek in de achttiende eeuw.

 Televisie, sociale media, internet. Tegenwoordig is er een verscheidenheid aan manieren om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in de wereld. In elke uithoek van het land kan men een pushbericht op zijn of haar telefoon ontvangen met een melding dat er nieuwe ontwikkelingen zijn op elk mogelijk thema. Hoe ging dat vroeger? Was men in de kleine dorpen bijvoorbeeld ook op de hoogte van globale politieke ontwikkelingen?

 In de archieven van het ambacht Zwammerdam troffen we een publicatie aan van de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden uit 1756. Hierin werd verkondigd dat de Keizer van Marokko en de vertegenwoordigers van de Republiek in 1752 een traktaat van vrede en commercie gesloten hadden. Een nieuwtje was het dus niet meer, maar het is interessant om te zien dat de Staten-Generaal het belangrijk genoeg vonden om het in alle uithoeken te laten verkondigen. Zo zal dus ook in het kleine Zwammerdam deze publicatie naar alle waarschijnlijkheid voorgelezen zijn aan een ieder die het horen wilde.