Het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn heeft onlangs een mooie nieuwe collectie mogen ontvangen. De collectie is geschonken door Ronald van Rijn, erelid van de Alphense Atletiekvereniging ’36 (AAV ’36). Medewerkers van het Gemeentearchief zijn daarna aan de slag gegaan om de collectie te beschrijven en beschikbaar te stellen voor de Alphense samenleving.

 De AAV ’36 is opgericht op 5 mei 1936. Voor die tijd waren er in Alphen aan den Rijn al sporters bezig met het beoefenen van atletiek, maar deze trainden onder andere bij de voetbalverenigingen Alphia en ARC. De notulen van de oprichtingsbijeenkomst zijn, samen met andere bestuursvergaderingen uit de periode 1944-1957, bewaard gebleven en in te zien.

 Notulen van de oprichtingsvergadering

De collectie geeft een waardevol inzicht in de Alphense atletiekgeschiedenis. De AAV ’36 is als organisator natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan hardloopwedstrijden als de 20 van Alphen en de Jaarmarktestafette. Over de organisatie, het verloop en de resultaten van deze en andere wedstrijden bevat de collectie veel documentatiemateriaal. De clubbladen geven daarnaast een mooi beeld over het reilen en zeilen binnen de vereniging. Wilt u zelf eens kijken naar de inhoud van de collectie? Kijkt u dan eens naar de inventaris op onze website.

 

De clubbladen zijn onder verschillende namen verschenen. Eerst in 1936 onder 'De Start', vervolgens tijdens de oorlogsjaren als 'Contact' en vanaf 1945-2015 als 'Spirit'.

Als Gemeentearchief Alphen aan den Rijn zijn wij enorm blij met deze aanwinst. We willen Ronald van Rijn daarom ook hartelijk bedanken voor zijn schenking. Archieven over het verenigingsleven bieden onze bezoekers een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over de ontwikkeling van de Alphense samenleving. Wij zijn daarom ook altijd op zoek naar nieuwe bronnen. Wij nodigen verenigingen, stichtingen, bedrijven en andere instellingen dan ook van harte uit om eens gezamenlijk te overleggen of wij iets voor u kunnen betekenen. U kunt contact met ons opnemen via 0172-465265 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 Ook fotografisch materiaal is rijkelijk aanwezig in de collectie